Sjiraffen, verdens høyeste dyr!

Jeg hadde aldri trodd jeg skulle se en sjiraff i dens naturlige miljø. De var sinnsykt høye og vi ble fortalt at hannene kunne bli over fem meter høye og veie opp til 1900 kg under gode forhold.

Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at jeg tok sikkert 100 bilder av dette fantastiske drøvtyggende dyret med sin lange hals og nydelige øyne! De ser svært godt og har et godt utviklet fargesyn. Så jeg er veldig sikker på at de så meg også! ;)

Det nærmeste jeg kom sjiraffene var fem meter fra bilen. Der sto de, høyreiste og vakre. Flokken var ikke stor, den besto av fire dyr. Tre voksne og en kalv. Kalver vokser tre cm i døgnet og på et år vil den da være ca tre meter høy. Det hjelper jo på at de er ca 170 cm høy når de blir født og veier opp mot 70 kg. Det er jo nesten en variant av meg!

Vi ble også fortalt at mange sjiraffkalver dør under fødsel da fallet til bakken er svært høyt. De kan brekke nakken hvis de er riktig uheldige.

Vi fikk beskjed om at vi ikke måtte gå for nærme sjiraffene, da de forsvarer seg med å sparke med klovnene på de lange frembeina. De har ingen problemer med å sparke i hjel en løve, så litt avstand var nok helt greit. Kalver derimot var selvfølgelig meget mer utsatt for rovdyr.

Vi lærte også at sjiraffene utelukkende lever i Afrika sør for Sahara. Jeg visste heller ikke at sjiraffer ble delt i flere varianter. Sjiraffer som art i seg selv er ikke utrydningstruet, men flere underarter er det.

Det var flere ting som fasinerte meg med sjiraffen. At både hunner (kuer) og hanner (okser) har horn var ikke det som fikk meg til å sperre opp øynene, men at voksne hanner kunne utvikle tre horn til var spennende. De kunne få ett til midt i pannen og på hver sin side av hodet ved øret. Sikkert et artig syn!

Tunga også, den fasinerte meg med sin mørke blålige farge. At tunga kunne bli opptil 50 cm lang og blir brukt som griperedskap var svært interessant. At spyttet på tunga var så tyktflytende at den også kunne spise torner var noe jeg ikke visste.

Allikevel fasinerte deg meg aller mest at den lokale befolkningen brukte hårene fra halen til sytråd, fluesmekkere og smykker.

På bildet under ser dere et armbånd jeg kjøpte, laget av sjiraffhår.
 

 

4 kommentarer

annebe

06.10.2014 kl.15:44

Artige fakta, og superfine bilder av sjiraffen..må ha vært gøy å se ja <3

Knotmerr

06.10.2014 kl.16:07

annebe: Tusen takk.
Det var bare helt herlig annebe! ;)

Sandra Marie

06.10.2014 kl.20:44

hihi, søte bilder :)

Knotmerr

06.10.2014 kl.20:58

Sandra Marie: Tusen takk! Hyggelig! ;)

Skriv en ny kommentar

Knotmerr

Knotmerr

58, Nes i Akershus

Jeg ser på livet med et skrått blikk, og elsker å sitte ved pc-en og knote litt om stort og smått. Jeg mener bestemt at de små tingene i livet er vel så viktig som de store. Enhver kommentar er en ære for ei Knotmerr!

Kategorier

Arkiv

hits