Sebra, en gammel drøm!

For meg har sebra alltid vært ensbetydende med Afrika. Det å se en sebra har vært en drøm jeg aldri hadde trodd skulle gå i oppfyllelse!

Da jeg så en flokk på avstand første gang holdt hjertet mitt på å hoppe over mer enn ett slag. De var svært så godt synlig i landskapet disse flotte hestene med svarte og hvite striper og sin naturlig «hanekam».

Når savannene dirrer i hete hjelper nok stripene ekstra godt på med å forvirre eventuelle forfølgere. Vanskelig å skille ut et dyr i et hav av striper, da blir konturer svært så utvisket. Kanskje spesielt fordi sebraer alltid løper i sikk sakk.

Det påståes også at stripene beskytter mott Tsetse fluer og sykdomsfremkallende klegg.  Stripene kan også virke som regulering av temperaturen, og som naturlig solkrem. Her strides de lærde på flere punkter.

Ingen sebraer har like striper, alle har sitt eget unike mønster. Det er slik de kjenner hverandre igjen. Mønstrene kan sammenlignes med våre fingeravtrykk.

De lever normalt til de er rundt 30 år, får ett føll av gangen og kan løpe opp til 60-65 kilometer i timen. Vekten kan bli opp til i underkant av 400 kg. Det er alltid en hingst i hver flokk som beskytter resten av flokken. Når det er fare på ferde, plasserer hingsten seg uredd mellom rovdyret og hoppene, den sparker og biter etter fienden, for å gi flokken tid til å flykte. Hingsten har alltid en kraftigere nakke enn de andre, noe som for meg var det eneste kjennetegnet jeg kunne finne. Den sto også ofte litt i utkanten av flokken og fulgte gjerne ekstra godt med på oss.

Dyrene i flokken er tett knyttet til hverandre, dør hingsten holder hoppene fortsatt sammen. Når et medlem av flokken er sykt eller gammelt og ikke klarer å holde følge, saktner de andre sebraene ofte farten, eller venter til det langsommere dyret kan slå seg sammen med flokken igjen.

Sebraen går drektig i 12-13 måneder. Hoppa forlater flokken for å føde, hun gjemmer seg da for rovdyr. Når føllet blir født veier det ca 32 kg, og bare minutter etter at det er født kan det stå oppreist og følge moren tilbake til flokken.

På et av bildene under kan dere se at føllet har brunere striper enn de voksne. Sebraene er meget sosiale dyr og føllene knytter seg like mye til mor som til far. Det sies også at sebraene ikke kan sove hvis det ikke står en annen sebra ved siden av.

Ifølge et afrikansk folkeeventyr fikk sebraen sine svarte striper da han sloss med en bavian over et vannhull. Den hvite sebraen sparket bavianen så hardt at han mistet balansen og falt over et ildsted. Der var det noen svidde stokker som brente stripemerker på den ellers så hvite pelsen.

Slik ervervet sebraen striper!


 
Et helt vanlig syn på savannene! Gjerne med innslag av flere antilopetyper også! Kalven er helt nydelig. Her ser dere den er brunere i stripene som nevnt over.


En kjekk hingst! ;)

 

 

4 kommentarer

Sofafrue

07.10.2014 kl.22:27

Sebraer er så SØTE. Har selv et bilde av 3 stykker hengende på veggen! Flotte bilder! :)

Knotmerr

07.10.2014 kl.22:38

Sofafrue: Tusen takk! Ja, de er kjempesøte! :)

Tom

11.10.2014 kl.09:55

Fantastiske bilder, neste år min tur.

Knotmerr

11.10.2014 kl.12:00

Tom: Jeg kan på det varmeste anbefale det stedet jeg var på Tom! ;)

Skriv en ny kommentar

Knotmerr

Knotmerr

58, Nes i Akershus

Jeg ser på livet med et skrått blikk, og elsker å sitte ved pc-en og knote litt om stort og smått. Jeg mener bestemt at de små tingene i livet er vel så viktig som de store. Enhver kommentar er en ære for ei Knotmerr!

Kategorier

Arkiv

hits