hits

Vær så snill! Ikke stjel onkelen min!

Vær så snill. Ikke stjel onkelen min!

Demens er ikke greit. Demens er vondt for de som rammes og tortur for de nærmeste.

Demens sniker seg på. Den stjeler den du er glad i bit for bit.

I dette spesifikke tilfelle stjeler den onkelen min. For meg verdens fineste mann. En mann som har tatt seg av meg siden han selv var ung gutt. En mann som har reparert trehjulssykkelen min, og tatt meg med på ville kjøreturer med lastebil på knakende islagte vann.

Han tok meg med på hønseslakt og grisungefødsel. Han trilla dukkevogna mi mens jeg leide hesten Røddis til jeg fikk blodige knær. Det er han som alltid har stukket til meg hundrelapper og blitt forlegen av min lykke.

Det var onkel som lærte meg at den gamle nabokatten var utmerket krepsemat. En mann med egne drømmer om å bli dyrlege, men som aldri kom så langt. En mann som i dag finner trøst i dyreprogrammer på tv. En som drømte om å reise til Island, men aldri kom dit.

Onkel alltid har sett på meg med varme i øynene og stått ved min side uansett hva jeg gjennom årene har funnet på. Dog av og til med et trist blikk.

Nå visner han sakte bort.

Trestammen i mitt liv har mistet sine blader. Står der naken og hjelpeløs uten å forstå hva som skjer.

Allikevel i øyeblikk som blir færre og færre, ser jeg varmen i øynene hans. I neste øyeblikk sitter han sammensunken på sengekanten uten å vite hvor han er. Før timen er over renner tårene hans over hans egen utilstrekkelighet. Han kan bli irritabel, ja sågar redd.

I sine mørke, men klare øyeblikk lurer han på hvordan dette skal gå, men hvem kan vel svare ham.

Han har lykke i øynene sår han ser på sin kjære kone som han gjerne skal «nuffe» på i fine stunder. Ikke vanskelig å se at han nyter å ha familien sin rundt seg. I andre øyeblikk vet han ikke hvilken dag det er. Til og med Julaften ble borte for ham i år.

Ja sågar hele barndomshjemmet hans er stadig et fremmed sted for ham.

Med all sin mannlige stolthet står han i døra og ser sin eldste sønn strø gårdsplassen. Med hånda på jakka vil han så gjerne ut for å hjelpe til. Det hjelper lite å rose ham for hans gode oppdragelse av gutta og holde ham tilbake, når han i neste øyeblikk ikke husker hva jeg sa.

Jeg får bare håpe at noe av smilet sitter igjen i kroppen hans, selv om ordene er glemt.

Man skal ikke kimse av den mannlige stoltheten. Holde fyr på peisen klarer han, og det til gangs.

Så da blir det mange dyreprogrammer i en varm stue, jeg tørker svetten og nyter hvert sekund.

De siste ordene for denne gang klinger fortsatt i ørene mine. Spesielt fordi jeg så sårheten i øynene hans, når han ikke kunne huske at jeg hadde en sønn og et barnebarn.

Skal du reise nå Gun. Du får hilse de du tror jeg skal kjenne.

Ja onkel, jeg skal det.

Lagt ut med godkjennelse av onkels eldste sønn. Tusen takk.

 

Demens

Demens er en fellesbetegnelse for en kronisk funksjonssvikt som skyldes ulike hjernesykdommer eller skader. Alzheimers sykdom er den hyppigst årsaken til demens, men det fins mange flere. 

Demens kjennetegnes ved kognitiv svikt, redusert evne til å fungere i dagliglivet slik en har gjort tidligere, og endring av atferd, inklusiv kontroll av følelser. 

Det viktigste kognitive kjennetegnet er redusert hukommelse, men det fins former av demens hvor andre kognitive symptomer mer utpreget.

Lånt fra nett.

 

2 kommentarer

Bjørg

28.12.2017 kl.00:14

Demens har stjålet mamman min også. Det er halvannet år siden hun sluttet å reagere når jeg kom på besøk. Jeg er likevel innom (minst) en gang i uka. Utrolig trist.

Knotmerr

28.12.2017 kl.10:34

Bjørg: Ja, det er trist. Svært ille for de aller nærmeste, slik som deg.

Skriv en ny kommentar